my playlist


MusicPlaylistRingtones
Create a playlist at MixPod.com

Rabu, Ogos 04, 2010

Holidays...Percutian pertama Dina bersama keluarga tak jauh, hanya di Port Dickson. Rasanya umur Dina masa itu baru 4 bulan, tak banyak masalah untuk bawa dia kesana kemari kerana badan Dina sangat ringan. Teringat bertapa seronoknya Dina bila bermain air di kolam renang, ibu dan ayah bergilir gilir memegang, tapi tak boleh lama lama kesian Dina sejuk. Dari tahun ke tahun kami bawa Dina bercuti, Terengganu, Melaka, Pahang, Negeri Sembilan, Perak, tapi tak pernah lagi ke luar negara, kecuali ayah yang dah 2 kali pergi ke Mekah. Mungkin suatu hari nanti kalau berkesempatan memang nak bawa anak2 bercuti di negara orang, dapat ke negera jiran jadilah...kalau dapat ke negara para ambia lagi seronok.
Bila ada anak istimewa ni, mata orang akan tak berkelip memerhati, terutama bila pergi Shopping Complex. Kelakar pun ada melihat reaksi manusia yang ingin tahu tapi takut nak bertanya. Baru baru ni abang Aqif nak sangat pergi jalan, jadi kami bawa ke Berjaya Times Square. Sampai di sana, kalau tak nak main pun kene bayar, terasa rugi pulak, jadi suruh ayah ajelah yang temankan Aqif dan Asila biar ibu tunggu di luar dengan adik dan kakak. Memang ibu masa tu jadi tumpuan orang, bayangkan sebelah tangan ibu dukung adik sebelah tangan lagi ibu tolak kerusi roda kakak. Dalam fikiran ibu mungkin orang yang memandang itu berkata dalam hati "Hebat Sungguh Perempuan Ni" hi.. hi.. Tak kisahlah apa orang nak fikir, janji ibu berbangga memiliki anak anak yang hebat belaka terutamanya kakak Dina (Penghuni Syurga).    
Menurut Imam Al-Ghazali: Anak adalah seperti sebutir batu permata yang belum digilap. Ibu bapalah yang akan mencanai dan menggilapnya sehingga menjadi berlian yang indah dan berkilauan.
  

I'm a Big Big Girl in a Big Big World

I'm a big big girl, in a big big world, it's not a big big thing if U leave me, but I do feel, I will miss u much...MISS U MUCH...
Dina dah semakin besar, berat badan pun dah bertambah.. kesihatan amat memuaskan jarang demam. Kalau adik adik demam Dina jarang berjangkit mungkin banyak makan suppliment agaknya, kalau sakit pun cuma batuk selsema. Pernah sekali Dina di tahan masuk wad kerana banyak lendir di paru paru itu pekara biasa bagi kanak kanak yang tak banyak bergerak   macam Dina. Doktor puji kerana kulit Dina elok tidak melecet walaupun kerap baring. Setiap dua jam ibu akan alihkan kedudukan supaya Dina selesa dan tak lenguh. 
"Macam manalah Dina kalau kau takda nanti, siapa nak jaga dia...?" Pertanyaan ni selalunya datang dari orang luar, kaum keluarga tak pernah bertanya soalan cepu emas ni. Dulu susah juga ibu memikirkannya...siapa nak jaga dia kalau aku mati? tak kan nak menyusahkan adik beradik, mak dan mak mentua dah tua... aku yang muda ni pun kena tarik nafas dalam dalam bila nak mengangkatnya. Lama kelamaan hati ini dah tak risau lagi... tak tahu kenapa... jawapannya amat mudah!! sentiasa berlegar legar di kepala bila ada orang bertanya, "ALLAH yang menciptakan, tahulah ALLAH nak menguruskan, aku buat yang terbaik untuknya sebagai ibu, selebihnya aku serahkan pada yang maha kuasa." Bila jawapan itu yang terpancul dari mulut, tiada lagi soalan soalan yang hendak ditanya, mungkin berpuas hati atau takut menyinggung perasaan si ibu. 
Dalam hadis Qudsi nabi menceritakan"Bahawa Tuhan berkata" Akulah ALLAH tiada tuhan yang sebenarnya, selain aku, maka barangsiapa yang tidak sabar atas cubaanku, tidak bersyukur atas nikmatku dan tidak rela atas keputusanku, maka hendaklah dia mencari Tuhan yang lain daripada ku." Semoga kita tidak tergolong dari golongan yang demikian.....